Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pane Hlubku,

čtu Váš vynikající a přesný článek a podivuji se, že máte chuť diskutovat s p. Šporkovou, která je naprosto mimo skutečnost. Ano, komuniste omezovali studia tzv. humanitní , protože bylo plánované hospodářství a tím pádem nebylo tolik téžumělců a též vědců z humanitních oborů jako dnes, zatímco chybí doktoři, zubaři, učitelé matematjky a také řemeslníci všeho druhu. Nikfo z me' rodiny nebyl v KSČ a vystudovala jsem v podstatě z prospěchového stipendia. Ovšem matematiku, několik studentů z oboru filosof. ze studia vypadlo, protože bylo náročnější než je dnes. Ve školství pracuji několik desítek let a vím očem píši.

financování střed. škol by mělo být víc promyšlené , peníze v ČR jsou jen kdyby se nevydávaly na nesmysly. Zdraví Vás Hana Daňková, autorka efektivních výukových programů a www. školauceni. cz

0 0
možnosti

Skoro jsem dala karmu - dokud jsem se nedostala k poslednímu odstavci. Za socíku že jsme měli opravdu vzdělané lidi? Ano - v technických oborech - ale tam je máme dodnes. V jiných oborech se nemalá část výuky věnovala marxismu-leninusmu a od něj odvozeným předmětům, nemalá část informaci byla zcela zamlčována nebo úmyslně zkreslována, takže vzdělání bylo dost neúplné. Navíc -dnes existuje pár dementních oboru (gender apod.), ovšem je to marginálie. Ale stejně jako bulvár vypíchne jen ty nejpikantnější události a té normální většině mlčí, stejně tak se dnes poukazuje na těch pár zbytečných oborů - a o většině těch prospěšných (které tu existovaly i dříve) se prostě nemluví. Navíc - srovnáváte tehdejší magisterské studium (jiné nebylo za socíku možná) s dnešním kdy má většina absolventů VŠ jen bakaláře - takže opět nesrovnatelné

0 0
možnosti

Sylvo, vždyť to tam je, jen Marxismus leninismus byl nahrazen jeho převlečenou formou. Cituji: "nemalá část informaci byla zcela zamlčována nebo úmyslně zkreslována, takže vzdělání bylo dost neúplné". Vždyť totéž se děje i dnes. Naštěstí fyzikální a matematické zákony se zfalšovat tak snadno nedají, ale všelijaké takzvaně humanitární obory se falšují jak na běžícím pásu. Je mnohem lepší mít vzdělané lidi v přírodních a technických oborech, než žvanily zaštíťující se vysokoškolským vzděláním, jejichž přínos je nulový. Nikdy nic prodejného nevyprodukují a navíc jsou placeni z daní ostatních občanů. Nejen jejich studia, ale i celý život. Tam přicházíme o stovky miliard.

2 1
možnosti

J91a80n 29R36á80ž

10. 10. 2017 19:43

Až hořce úsměvné mi připadá, že nejvíce těch, kdo jsou zásadně proti jakékoliv finanční spoluúčasti studentů universit na svém vzdělávání, si klidně vezmou zcela zbytečnou i stotisícovou půjčku na nepotřebné věci.

To, že je vysokoškolské studium zadarmo, je hlavní příčinou přeměny universit ze zdrojů vzdělanosti na zdroje málo respektovaných vysokoškolských titulů a úpadek kvality výuky. (viz: Sešup v mezinárodním hodnocení našich universit) . Poměr těch, kdo po absolvování university najde uplatnění ve studovaném oboru k absolutnímu počtu studentů, je zarážející a vypovídá o zcela špatné školské politice našich vlád.

4 1
možnosti
Foto

R27o97m84a25n 30K21o18z96e98l

10. 10. 2017 20:42

Zadarmo to rozhodně není.

co moc nechápu je to, že když po školném volali dříve pravicově orientovaní, tak zdůrazňovali, že kvůli školnému se univerzity rozšíří a budou moci přijat více lidí. Přitom tehdy platilo, že na technický obor se dostal kdekdo a že velký přetlak poptávky nad nabídkou byl právě na humanitní obory.

1 0
možnosti

Autore, s tím placením SŠ je to nereálné prosadit. A navíc by velká část lidí měla jen ZŠ. To by byli nezaměstnatelní

0 0
možnosti

Já to nechci prosazovat, je to jen návrh. Pokud je něco zadarmo nebo za byť symbolickou cenu, je to rozdíl. Neukotvený student si začne uvědomovat, že studium není jen zábava, ale i určitá zodpovědnost. Pokud mu to platí rodiče, tak dostane vynadáno od nich, pokud si to platí sám, tak uvažuje úplně jinak a pocit zodpovědnosti je silný.

1 1
možnosti

Nejsem znalec v oboru vzdělávání, a mé vyjádření je tedy čistě amatérské a i hloupé pro profika v této oblasti. Prošel jsem vysokou školou za komunistů a měl jsem poté možnost své vzdělání uplatnit v zahraničí, nedopadl jsem nejhůř, leč mnohé jsem se musel přiučit a taky mj.pochopit, že např. diskuse je rodiště dobrých myšlenek, tedy trvalo mi to.

Oceňuji na článku, že jde o návrh jak financovat školství, bo většina příspěvků jsou zde kritiky a výlevy naštvaných jednotlivců. Co mě zaujalo, je návrh jak financovat vysoké školy, platby za absolvování by asi byly astronomické ......pak by měla být k dispo nějaká berlička pro nadané , ale nemajetné.

2 0
možnosti

Noo to jste musel mít dobrý kádrový posudek a být člne SSM, když vás vzali na VŠ

0 2
možnosti
  • Počet článků 271
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Vážení čtenáři, berte moje názory jako muže neoplývajícího vynikajícím vzděláním, ale snažícího se používat rozum.

Seznam rubrik