Diskuse

Klaus a Singer

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tentokrát trefa 10 m od terče.

Bohužel nemůžeme situaci v Evropě ignorovat, jsme její součástí a i když nejsme v eurozóně, naše ekonomika je s eurozónou úzce provázána. A euro je prokletím evropské ekonomiky. Směnný kurz CZK / EUR se odvíjí od průměrné ekonomické výkonnosti eurozóny, ale naše vývozy, ale i vnitřní trh jsou nuceny se vypořádávat s konkurencí německých výrobců.

Ti, kdo se o ekonomiku zajímají, si jistě povšimli vývoje v Evropě posledního desetiletí. Zatímco jižní křídlo zažívá obrovskou nezaměstnanost, postihující zejména mladé lidi, Německo a několik zemí kolem prožívají stálý, byť zpomalený růst. To je situace, před kterou varovali skuteční ekonomové, a mezi nimi i Václav Klaus, ještě před zavedením eura. Euro zafixovalo stav v době jeho zavedení, ale v průběhu let se ekonomiky členských států vyvíjely odlišně. Bez eura by řecká drachma oslabila vůči německé marce minimálně o polovinu, jenže to není možné a proto se nevyplácí v Řecku vyrábět a výroba se přesouvá z jihu na sever.

Pokud by ČNB nereagovala, měli bychom několik měsíců, možná i let silnou korunu, levné dovozy, levné dovolené a s tím i rostoucí nezaměstnanost a klesající kupní sílu. To neznamená, že krok ČNB sebou nenese negativa, ale je třeba jasně vidět příčinu a tou je nesmyslné euro.

Pokud jde o kurz CZK / USD, který je určující pro ceny energetických surovin a hlavně pro ceny technologií, tak tam intervence ČNB způsobila změnu kurzu o něco málo přes 1 korunu. Hlavní změnu způsobilo kvantitativní uvolňování ECB a naopak konec této politiky ze strany FEDu.

0 1
možnosti
  • Počet článků 271
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Vážení čtenáři, berte moje názory jako muže neoplývajícího vynikajícím vzděláním, ale snažícího se používat rozum.

Seznam rubrik