Diskuse

Socialismus

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Proboha, to jsou bláboly.

Jak přišel autor na to, že u nás existuje planovité hospodářství? Má snad nějaká firma pětiletý plán toho, co bude vyrábět? Existují pouze dlohodobé zakázky, kdy firma má například na 5 let zajištěn odbyt. To ale není plánovité hospodářství. To je jen plnění dohodnutých kontraktů.

Kolektivismus je úplně o něčem jiném, než píše autor. Projevuje se například u družstevních společností, tedy u kolektivního vlastnictví, kde ale hlasovací práva má každý podle svého finančního podílu. Žádná lidská rovnost tam neexistuje. Existuje tam pouze rovnost "měnová", tedy že každá koruna tam má stejnou hlasovací hodnotu. Podle ideologie autora by pak kolektivismem byly i akciové společnosti a všechny světové burzy by tak kšeftovaly s kolektivním vlastnicvím.

Intervencionismus je součást standardního chování každého státu. Pokud autor toto odsuzuje, tak v tom případě považuje za socialistické všechny západní státy počínaje USA a Německem konče.

Každopádně se znovu ukazuje, že stoupenci partaje svobodných, včetně autora blogu, mají velice blízko ultralevičáckým anarchistům, odsuzujícím roli státu, odsuzujícím normy a regulace a vyznávajícím neomezenou svobodu jen pro sebe.

5 6
možnosti
Foto

Ano, blábolíte osobně vy sám. Je zde plánovité hospodářství, protože každá regulace a každá dotace a každá selektivní daň je nástrojem centrálního plánu.

Nebo jinak řečeno: ničí soukromé plány jednotlivých aktérů trhu a nahrazuje je jiným plánem státní moci. Proto jde o plánovité hospodářství. Že neexistuje Státní plánovací úřad je zcela marginální. Je nahrazen mnoha a mnoha jinými úřady.

Předposlední odstavec: ano. Současné USA a Německo jsou zcela socialistické státy. Zcela bez diskuse.

Poslední odstavec jsem ani nechtěl komentovat, ale označit Svobodné za levicové anarchisty je tak intelektuálně stupidní výkon, že zaslouží jen facepalm.

7 3
možnosti
Foto

Ekonomika nezná pojem plánovité hospodářství, to je pojem, který vynalezl nějaký ekonom amatér pan Závladský. Plánovaná ekonomika je ekonomický systém, ve kterémvýznamnou roli hraje stát. Ten určuje, co a jak se bude vyrábět, a částečněnebo plně se snaží nahradit roli trhu. Kdo u nás určuje cenu výrobku ? Stát anebo trh ? Pokud u nás určuje ceny zboží trh, jedná se o tržní hospodářství, a nikoliv plánovanou ekonomiku. Já se na střední škole učil, že Socialistický stát  je takový stát, v jehož základní charakteristikou jsou systém vlády jedné socialistické strany. Může být založený i na vládě komunistické strany, která prosazuje znárodnění všech důležitých výrobních prostředků a je obvykle založena na marxismu-leninismu. Pro ekonomický systém je charakteristické plánované hospodářství nebo jeho element.  Skutečně tohle je u nás a v Německu a v USA. Regulace je regulace a nikoliv plán. Dotace je dotací a nikoliv plánem, dań je daní a existuje co je lidstvo a nikoliv plánem.

1 3
možnosti
Foto

V pádě v tom se musí dovzdělat Vysoká ekonomická škola v Brně. Hned tam napíšu.

0 0
možnosti
RM

Zcela jistě 100% dotace přestává být dotací a je plánem. Zcela jistě 100% daň přestává být daní a je ekvivalentní zabavení výrobního prostředku.

Otázka je na kolik tuto hodnotu můžeme ještě snížit, aby se stále ještě jednalo o plánované hospodářství. Na 99% ? nebo i na 90% ?, 50%, 10%, 1% ?

3 0
možnosti
Foto

Dotace je nenávratné financování určitého programu, projektu nebo činnosti, které je přiznáno uchazeči po splnění předem stanovených podmínek ve výběrovém řízení. Dotace se poskytují z veřejných rozpočtů, kam patří státní rozpočet, rozpočty územních samosprávných celků, dále sem patří dotace ze státních fondů, ale také ze zahraničí prostřednictvím Národního fondu nebo z prostředků Evropského společenství a z veřejných rozpočtů cizího státu. Podpora určitého programu, projektu nebo činnosti však může být i ve formě dočasného půjčení veřejných prostředků, a pak se jedná o návratnou finanční výpomoc.Daň je zákonem (popřípadě i jinak) určená povinná platba do rozpočtu autority (např. státu), která je oprávněna ji vyhlásit. Daně existují od doby, co existují peníze. Dříve byly daně placeny v naturálích, nebo ve formě služby

0 0
možnosti
Foto

To jsou stupidní fráze z příručky socialistů evropské unie.

1 0
možnosti
RM

Myslel jsem, že s Vašimi názory Vám "Zákon přechodu kvantity v kvalitu" bude blízký. No asi to ne.

Zkusím tedy fyziku: Vodu (tekutinu) můžete zahřát na 60, 70, 80 stupňů. Ale když ji zahřejete na 120 stupňů (za normálního tlaku) bude to stále ještě voda?

No a s dotacemi a daněmi je to zrovna tak. Když dáte dotaci na umístění dítěte do dětského domova 0,-Kč a na umístění do pěstounské péče 50.000,-Kč měsíčně tak tu do roka žádný dětský domov nebude a všichni budou v pěstounské péči. Když ty dotace uděláte opačně tak to dopadne opačně. A žádný "zákon o tom, že byste plánoval rušení dětských domovů" přijímat nemusíte.

Už chápete jak se dotace reálně mění v plán, aniž by ten plán byl nějak zákonem daný?

2 0
možnosti
  • Počet článků 271
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Vážení čtenáři, berte moje názory jako muže neoplývajícího vynikajícím vzděláním, ale snažícího se používat rozum.

Seznam rubrik